Βοτανικός κήπος

Είναι ένας μικρός αρωματικός μεσογειακός θάμνος που ανήκει στα εποχιακώς διμορφικά φυτά, που ονομάζονται φρύγανα. Αυτά το χειμώνα έχουν μεγαλύτερα φύλλα, ενώ το καλοκαίρι τα μικραίνουν ή τα ρίχνουν για να μειώσουν την φυλλική επιφάνεια και άρα τις απώλειες νερού λόγω της διαπνοής. Φυτρώνει κυρίως σε ασβεστολιθικά εδάφη. Κοινώς λέγεται  θυμάρι.

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Οι αρχαίοι του έδωσαν τα ονόματα  «Θύμος» (ο) / «Θύμον» (το), ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΠΟ: θυμός = ψυχική διάθεση ή θύω = θυσιάζω, προσφέρω

Στους  “Αχαρνείς” του Αριστοφάνη αναφέρεται ότι στη φτωχή Αττική γη φυτρώνει το θυμάρι και το φασκόμηλο.

Οι Ρωμαίοι στρατιώτες έκαναν μπάνιο σε νερό αρωματισμένο με θυμάρι, για να πάρουν δύναμη.

«Περιζήτητο» από τις μέλισσες. Επί Τουρκοκρατίας η Μονή Πεντέλης παρήγαγε εξαιρετικής ποιότητας μέλι, που έστελνε ως φόρο στο σουλτάνο.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (460-377 π.X.) το χρησιμοποίησε  για τη φθίση του λάρυγγα, για ήπια κάθαρση, ως διουρητικό και για αρκετές παθήσεις της μήτρας.

Παραδοσιακά, τα υπέργεια τμήματα του φυτού έχουν χρησιμοποιηθεί ως αντισπασμωδικός και αντιβηχικός παράγοντας με μορφή σιροπιού. Μάλιστα αν μασηθούν φρέσκα φύλλα θυμαριού  ανακουφίζουν τον ερεθισμένο λαιμό.

 Το αιθέριο έλαιο του Thymbra capitata παραδοσιακά θεωρείται ότι έχει ισχυρές αντισηπτικές ιδιότητες και έτσι χρησιμοποιείται για τη θεραπεία δερματικών λοιμώξεων όπως η ακμή κ.ά. και σε στοματικά διαλύματα έναντι λοιμώξεων των ούλων. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και το έγχυμα του φυτού με μορφή κομπρέσσας ή ως στοματικό διάλυμα.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Αρτυματικό, κυρίως με κρεατικά, πουλερικά και σε γεμίσεις.

Χρησιμοποιείται σε αρώματα, σαπούνια αλλά και οδοντόκρεμες. Λένε ότι τα γαϊδούρια που έχουν πονόδοντο τρώνε μόνα τους θυμάρι!

Το αιθέριο έλαιο από τις ανθισμένες κορυφές του φυτού, επειδή τονώνει την κυκλοφορία του αίματος, δρα κατά της τριχόπτωσης και της  κυτταρίτιδας. Μάλιστα παραδοσιακά χρησιμοποιείται νερό όπου έχουμε βράσει θυμάρι, για  εντριβές κεφαλής κατά της τριχόπτωσης.

Τα φύλλα σε μείγμα με άλλα βότανα γίνονται τονωτικό αφέψημα.

Τις τρύπες των βαρελιών με κρασί τις φράζουν με κλαδιά θυμαριού,  αξιοποιώντας τις αντιμικροβιακές-αντισηπτικές του ιδιότητες.

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ