Έργα σε εξέλιξη
Έργα και προγράμματα.jpg
Έργα και προγράμματα
Έργα και προγράμματα.jpg

HORIZON-MSCA TOPIO

HORIZON-MSCA TOPIO

Η ΕΕΠΦ συμμετέχει στο τετραετές έργο με τίτλο “TOPIO-Towards Democratic Landscape Observation Through Geoinformatics and Public Participation”στο πλαίσιο του HORIZON - MSCA. Στόχος του έργου είναι να δοθεί στους πολίτες ενεργός ρόλος στη λήψη αποφάσεων για το τοπίο μέσω της επιστήμης των πολιτών, της γεωπληροφορικής (παρατήρηση της γης και GIS), της τεχνητής νοημοσύνης και της συμμετοχής του κοινού για την προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης της περιοχής.

Ειδικότερα επιδιώκονται:

  • Η τοποθέτηση του τοπίου ως βασικής έννοιας για την αντιμετώπιση ευρύτερων προκλήσεων, στο πλαίσιο διεθνών συμφωνιών όπως η Σύμβαση του Φάρο, η Σύμβαση του Άαρχους, οι στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, η Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ κ.λπ.
  • Να παρέχει καινοτόμο, διεθνή, διεπιστημονική και διατομεακή κατάρτιση για τους ερευνητές των εταίρων του ΤΟΠΙΟ, με βάση δραστηριότητες κατάρτισης και δράσεις κινητικότητας, σε μια σειρά από διαφορετικούς κλάδους.
  • Να επιτύχει προηγμένη καινοτομία και ανάπτυξη ικανοτήτων μέσω της ανάπτυξης ενός δικτύου έρευνας και κατάρτισης που θα εστιάζει τις δραστηριότητές του στην ανάπτυξη, την αποτελεσματική ενσωμάτωση και την αξιοποίηση του υφιστάμενου και του αναδυόμενου τοπίου με τεχνικές παρακολούθησης.
  • Να ενισχυθούν οι κοινωνικο-πολιτιστικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις του τοπίου και ο ρόλος του στον καθορισμό των επιχειρησιακών και ολοκληρωμένων πλαισίων που υποστηρίζουν την αειφόρο ανάπτυξη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.
  • Η ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τις πολιτικές για το τοπίο και την εμπειρία των λαών όσον αφορά την προστασία, τη διαχείριση και τον σχεδιασμό, τη συμμετοχή του κοινού και την εφαρμογή, σε διάφορες κλίμακες και επίπεδα μέσω της εφαρμογής Μεθοδολογιών Αξιολόγησης Χαρακτηρισμού τοπίου σε επτά ευρωπαϊκές χώρες.

Το έργο συντονίζει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (FORTH) και εκτός της ΕΕΠΦ, συμμετέχουν η ΜΚΟ Association of the Instituto Superior Técnico para a Investigação e Desenvolvimento (Πορτογαλία), η Geosystems Hellas A.E. (Ελλάδα), η J&G Engineering & Architecture E.Π.Ε. (Κύπρος), το Πανεπιστήμιο του Γκέντ (Βέλγιο), το Πανεπιστήμιο της Σεβίλλης (Ισπανία), το GEO Πανεπιστήμιο του Τάλλιν (Εσθονία) και το Πανεπιστημίου Σαπιέντζα της Ρώμης (Ιταλία).

"Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του/των συγγραφέα/ων και δεν αντανακλούν κατ' ανάγκη τις απόψεις και τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της χορηγούσας αρχής. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι γι' αυτές."

LIFE PHOENIX

LIFE PHOENIX

Η ΕΕΠΦ συμμετέχει στο πενταετές έργο LIFE Phoenix με τίτλο «Restoration and improvement of Priority Habitat 9370* Palm groves of Phoenix», στόχος του οποίου είναι η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του οικοτόπου προτεραιότητας Δάση Φοινίκων του είδους Phoenix (9370*) στη νήσο Γκραν Κανάρια και στην Κρήτη.

Ειδικότερα επιδιώκονται:

  • Η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής που θα περιλαμβάνει: μετριασμό των κύριων γενικών κινδύνων (όπως η ξηρασία, οι δασικές πυρκαγιές, η υπερβόσκηση, ανθρωπογενείς πιέσεις επισκεψιμότητας, ο υβριδισμός)
  • Η αποκατάσταση των αυτοφυών φοινικόδεντρων με κατάλληλες τεχνικές διαχείρισης
  • Η πρόληψη και ο έλεγχος των παρασίτων και των ξενικών εισβολικών ειδών (IAS)
  • Η φυτεύσεις, η περιβαλλοντική διακυβέρνηση και η ευαισθητοποίηση.

H παρέμβαση του LIFE PΗΟΕΝΙΧ βασίζεται στην παροχή στρατηγικών γραμμών-δράσεων διατήρησης για καθεμία από τις απειλές που έχουν εντοπιστεί και στις δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων οριζόντιων δράσεων (π.χ. αποκατάσταση οικοτόπων και αναδάσωση, διακυβέρνηση, ευαισθητοποίηση), που θα συμβάλουν στην ελαχιστοποίηση πολλών απειλών ταυτόχρονα.

Το έργο συντονίζει η ισπανική εταιρεία Gesplan και, εκτός της ΕΕΠΦ, από την Ελλάδα συμμετέχουν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, και η εταιρία Homeotech, και από  την Ισπανία το Cabildo de Gran Canaria, η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, το Ινστιτούτο Γεωργικής Έρευνας των Καναρίων Νήσων και το Πανεπιστήμιο Λας Πάλμας των Κανάριων Νήσων.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου.

Χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, οι απόψεις και οι γνώμες που εκφράζονται είναι αποκλειστικά του/των συγγραφέα/ων και δεν αντανακλούν κατ' ανάγκη τις απόψεις και τις γνώμες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή της χορηγούσας αρχής. Ούτε η Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε η χορηγούσα αρχή μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι γι' αυτές.

I.O.S.P.

I.O.S.P.

Η ΕΕΠΦ συμμετέχει στο τετραετές έργο “Πρωτόκολλο γεωργικών πρακτικών στην ελαιοκαλλιέργεια νησιωτικών περιοχών”, στην Λέσβο και Κρήτη,  για την αποδοτικότερη χρήση νερού και την αντιμετώπιση της μειωμένης παραγωγικότητας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ 2014 – 2020), στόχος του οποίου είναι να συμβάλλει σημαντικά στην αποδοτικότερη χρήση του αρδευτικού νερού και στην υποστήριξη της μετάβασης προς μια ανθεκτική στην κλιματική αλλαγή, γεωργία.

Ειδικότερα επιδιώκονται:

  • η δημιουργία ενός πρωτοκόλλου, η εφαρμογή του οποίου θα πραγματοποιείται μέσω της ανάπτυξης ειδικού λογισμικού, που θα έχει διττό στόχο:
  • τη διαχείριση των μειωμένων αποθεμάτων και της χαμηλής ποιότητας αρδευτικού νερού στις νησιωτικές περιοχές του Αιγαίου, και
  • την αντιμετώπιση της μειωμένης παραγωγικότητας στην ελαιοκαλλιέργεια μέσω της εφαρμογής ορθών γεωργικών πρακτικών.

Το έργο συντονίζει ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ) -Ινστιτούτο Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου και εκτός της ΕΕΠΦ, συμμετέχουν το Ινστιτούτο Εδαφοϋδατικών Πόρων (ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ), η Α.Ε.Σ Ένωση Μεραμβάλλου Α.Ε., η SCIENTACT A.E., η ΜΟΔΟΥΣΑ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, και η Tepes Farm.

GenB

GenB

Το έργο GenB έχει ως στόχο την εκπαίδευση και την ενδυνάμωση της Γενιάς της Βιοοικονομίας (Generation Bioeconomy - GenB), η οποία είναι ενήμερη, ευαισθητοποιημένη και ενδιαφέρεται για περιβαλλοντικά θέματα, τη βιωσιμότητα και την κυκλικότητα.

Ειδικότερα επιδιώκονται:

  • Η συνδημιουργία καινοτόμων προσεγγίσεων, υλικών και μέσων για την παροχή εκπαιδευτικών και ενημερωτικών εργαλείων σχετικά με τη βιοοικονομία, μέσα από τη συνεργασία μεταξύ παιδιών, νέων ενηλίκων, γονέων, εκπαιδευτικών και άλλων εκπροσώπων της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, 
  • Η ευαισθητοποίηση μαθητών προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σχετικά με τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη της βιώσιμης και κυκλικής βιοοικονομίας,
  • Η αύξηση του ενδιαφέροντος των νέων γενεών για την εκπαίδευση και κατάρτιση στις βιοεπιστήμες, την τεχνολογία και τη βιοοικονομία
  • Η ενδυνάμωση των νέων να αναλάβουν ενεργό ρόλο με απώτερο στόχο να επιταχυνθεί η μετάβαση σε πιο αειφορικές συμπεριφορές, καταναλωτικές συνήθειες και τρόπο ζωής.

                                  Genb 2    GenB 1

 

Το GenB, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2022, είναι ένα έργο διάρκειας 30 μηνών, το οποίο χρηματοδοτείται από το Horizon Europe, το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έρευνα και την καινοτομία.

Συντονιστής του έργου είναι ο φορέας Agency for the Promotion of the European Research (APRE) (Ιταλία). Εκτός από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, στο έργο συμμετέχουν οι: BTG (Ολλανδία), LOBA (Πορτογαλία), PEDAL (Σλοβακία), EUN (Βέλγιο), ZSI (Αυστρία), AIJU (Ισπανία), Q-PLAN (Ελλάδα), FVA (Ιταλία).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου

LIFE for Lesser Kestrel

LIFE for Lesser Kestrel

Η ΕΕΠΦ συμμετέχει στο πενταετές έργο Better Life for Lesser Kestrel in South-East Balkans LIFE19 NAT/ΒG/001017, στόχος του οποίου είναι η προστασία του κιρκινεζιού σε Ελλάδα και Βουλγαρία. Ειδικότερα επιδιώκονται:

  • Η βελτίωση της κατάστασης διατήρησης του είδους σε Βουλγαρία και Ελλάδα, ιδιαίτερα σε περιοχές Natura 2000, καθώς επίσης και στα νοτιοανατολικά Βαλκάνια
  • Η ενδυνάμωση, σταθεροποίηση και αύξηση του πληθυσμού της νέας αποικίας Kιρκινεζιών στη Βουλγαρία, ώστε να ενισχυθεί η φυσική επέκταση και επανεγκατάσταση
  • Η προώθηση αειφορικών πρακτικών στη διαχείριση γεωργικών εκτάσεων ώστε να προστατευτούν οι περιοχές τροφοληψίας του Κιρκινεζιού στη Βουλγαρία
  • Η αξιοποίηση και ανάπτυξη των βέλτιστων πρακτικών προστασίας του Κιρκινεζιού σε Βουλγαρία και Ελλάδα, καθώς και μεταφορά της τεχνογνωσίας αυτής, τόσο σε κράτη της ΕΕ, όσο και εκτός ΕΕ, καθώς επίσης και σε άλλα έργα LIFE

             Kakalis GIS Green Balkans Stara Zagora     bird watchin LK copy

Ο ευρύτερος στόχος είναι να αυξηθεί η αναπαραγωγική κατανομή του Κιρκινεζιού με: 

  • Δημιουργία αυτόνομων αποικιών
  • Ενδυνάμωση αποικιών στην Ελλάδα
  • Ενίσχυση της γνώσης και ικανοτήτων των σχετικών ενδιαφερομένων μερών

nests Copy 2

Το έργο συντονίζει η Βουλγαρική ΜΚΟ Green Balkans και, εκτός της ΕΕΠΦ, συμμετέχει το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου

NewLife4Drylands

NewLife4Drylands

Το έργο LIFE20 PRE/IT/000007 “NewLife4Drylands” συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο κύριος στόχος του έργου είναι η παρακολούθηση της εφαρμογής, και της αναπαραγωγής λύσεων που βασίζονται στην φύση (Nature-based solutions-NBS) για την αποκατάσταση υποβαθμισμένων και ερημοποιημένων ξηρών περιοχών χρησιμοποιώντας δορυφορικούς δείκτες. Μέσω της δημιουργίας ενός πρωτοκόλλου NBS, θα γίνει σχεδιασμός και μεσοπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη παρακολούθηση αποκατάστασης των ξηρών περιοχών. Οι περιοχές που επικεντρώνεται το έργο, βρίσκονται σε ξηρά και ημι-ξηρά κλίματα της Μεσογείου και σε παράκτια οικοσυστήματα που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή. Το έργο συντονίζει το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας - Ινστιτούτο ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με εταίρους την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, το Πανεπιστήμιο της Κρήτης, το Ιταλικό Ινστιτούτο Προστασίας και Έρευνας του Περιβάλλοντος, το Τμήμα Βιολογίας Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Σαπιέντζα της Ρώμης, το Ινστιτούτο Βιοοικονομίας του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Ιταλίας, καθώς και το Κέντρο Οικολογικής Έρευνας και Εφαρμογών σε Δάση στην Ισπανία. Οι περιοχές μελέτης στην Ισπανία είναι η El Bruc (Καταλονία) και Tifaracás (Γκραν Κανάρια), στην Ιταλία η περιοχή Alta Murgia (Απουλία), στην Ελλάδα τα Αστερούσια Όρη (Κρήτη) και τέλος δύο ακόμα περιοχές του έργου LIFE PRIMED, όπου συντονιστής είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, στον Νέστο – Ελλάδα και στην περιοχή Palo Laziale της Ιταλίας. 

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου

LIFE PRIMED

LIFE PRIMED

Το έργο “LIFE PRIMED – LIFE17/NAT/GR/000511” συντονίζει η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, με εταίρους τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό «ΔΗΜΗΤΡΑ» (Ινστιτούτο Μεσογειακών και Δασικών Οικοσυστημάτων) και τον Φορέα Διαχείρισης Νέστου, Βιστωνίδας - Ισμαρίδας και Θάσου από την Ελλάδα, καθώς και το Πανεπιστήμιο Σαπιέντζα της Ρώμης και τη Διεύθυνση Δασών της Περιφέρειας Λάτσιο.

Σκοπός του είναι η προστασία και η διαχείριση δύο οικοτόπων προτεραιότητας στο Δέλτα του Νέστου και στην περιοχή Palo Laziale στη Ρώμη. Συγκεκριμένα, ο οικότοπος προτεραιότητας «Μεσογειακά εποχικά λιμνία», με κωδικό 3170* (σύμφωνα με την Οδηγία 92/43 της ΕΕ), θα μελετηθεί και θα χαρτογραφηθεί. Βάσει των συμπερασμάτων της μελέτης θα γίνουν πιλοτικές δράσεις αποκατάστασης των λιμνίων που θα περιλαμβάνουν παροχή νερού σε περιόδους έντονης ξηρασίας αλλά και περίφραξή τους για προστασία. Όσο αφορά στον δεύτερο οικότοπο προτεραιότητας «Αλλουβιακά δάση», με κωδικό 91Ε0*, θα γίνουν δράσεις διαχείρισης για την αύξηση της αναγέννησης καθώς και δράσεις ενημέρωσης για την αποφυγή λαθρουλοτομίας.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ