Βοτανικός κήπος

Είναι ένα ποώδες, πολυετές αρωματικό φυτό που το λέμε μελισσόχορτο και μελισσοβότανο. Το όνομα Melissa (ελλ. Μέλισσα) είναι αρχαιοελληνικής προέλευσης και αποδίδεται, όπως και το κοινό όνομα, στο γεγονός ότι οι μέλισσες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα άνθη του συγκεκριμένου φυτού για το νέκταρ που παράγουν. Ιστορικές καταγραφές της χρήσης του από τον άνθρωπο ανάγονται 2000 χρόνια πριν. Κατά πάσα πιθανότητα πρόκειται για το «Μελισσόφυλλον» του Θεόφραστου στο έργο του, Περὶ φυτῶν ἱστορία (περ. 300 π.Χ.) όπου ταξινομείται βοτανικά, ίσως για πρώτη φορά, σύμφωνα με το βαθύ πράσινο χρώμα των φύλλων και τη μυρωδιά κίτρου που αναδίδουν. Ίσως επίσης πρόκειται για την  «Καλαμίνθη» του Ιπποκράτη.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Ο πατέρας της Ιατρικής Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.) θεωρούσε πως θερμαίνει και καθαιρεί και το χρησιμοποίησε κατά της δυσεντερίας και σε  διάφορα γυναικολογικά προβλήματα.

Το αφέψημα των φύλλων του έχει χρησιμοποιηθεί στη λαϊκή θεραπευτική από την αρχαιότητα για την αντιμετώπιση διαφόρων παθήσεων όπως για τις νοητικές, καρδιαγγειακές και γαστρεντερικές διαταραχές.  Μάλιστα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θεωρεί πως το αφέψημα των φύλλων μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως παραδοσιακής χρήσης φάρμακο για την καταπολέμηση του άγχους και της αϋπνίας καθώς και για την ανακούφιση της ήπιας γαστρεντερικής δυσφορίας (αυτήν την χρήση την έχει αδιάλειπτη από την αρχαιότητα). Χρησιμοποιείται ομοίως και το αιθέριο έλαιο.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Το μελισσόχορτο χρησιμοποιείται για να αρωματίζει και αφεψήματα άλλων βοτάνων, που μπορεί να τα πιούμε και παγωμένα. Μάλιστα ταιριάζει πολύ με τον δυόσμο.

Αρωματίζει ακόμη παγωτά, αλλά και φρουτώδη παρασκευάσματα και καραμέλες.

Ταιριάζει πολύ σε πιάτα με ψάρι και είναι το βασικό συστατικό στο πέστο από μελισσόχορτο.

Αν το καλλιεργήσουμε σε παρτέρι ή γλάστρα, θα τα γεμίσει γρήγορα με την πλούσια πρασινάδα του, ενώ το έμβρεγμα από τα φύλλα του είναι κατάλληλο βιολογικό φάρμακο για να απομακρύνουμε μικρά έντομα και άλλα αρθρόποδα από τα φυτά του κήπου μας.

Αν τρίψουμε φύλλα του πάνω μας δεν μας πλησιάζουν τα κουνούπια.

Αντενδείξεις και ανεπιθύμητες ενέργειες: Υπερευαισθησία στις δραστικές ουσίες, Δεν ενδείκνυται για χρήση από παιδιά κάτω των 12 ετών.

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ