Βοτανικός κήπος

Είναι ένας ανατολικομεσογειακός χνουδωτός γκριζωπός θάμνος κν. μαυρομάργο, ασπροπικροπάνδι, που ανθίζει Απρίλιο-Ιούνιο. Στην Ελλάδα φυτρώνει άγριο στα Κύθηρα, Αντικύθηρα και Κρήτη σε ξηρές βραχώδεις πλαγιές και ξέφωτα δασών κωνοφόρων. Μάλιστα στην Κρήτη το συναντάμε πολύ συχνά και κάποιες φορές είναι το επικρατές φυτό σε τέτοιες θέσεις.  Το συγγενικό φυτό της Ballota acetabulosa κν. φυτιλάκι, λουμίνια, λυχναράκι (Greek horehound) που το συναντάμε συχνά σε υποβαθμισμένους τόπους έχει αυτά τα κοινά ονόματα, γιατί οι ξεροί κάλυκες του φυτού  χρησιμοποιούνται ως επιπλέοντα φυτίλια σε καντήλια λαδιού. Οι αρχαίοι το έλεγαν «Ψευδοδίκταμνον» (το).

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Τα φύλλα του φυτού που μοιάζουν πολύ με του δίκταμου της Κρήτης, φαίνεται πως είχαν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα για τη νόθευση του περιζήτητου δίκταμου, γεγονός που συνέβαινε ήδη στην εποχή του Γαληνού, όπως μας αναφέρει ο ίδιος. Εξαιτίας αυτής της κατάστασης προφανώς προέρχεται η ονομασία του φυτού.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Ο πατέρας της ιατρικής Ιπποκράτης (460-377 π.Χ.) το χρησιμοποίησε για  παθήσεις της μήτρας.

Στη λαϊκή θεραπευτική τα υπέργεια τμήματά του έχουν χρησιμοποιηθεί ως αντιελκωτικό, αντισπασμωδικό και ως καταπραϋντικό, είτε με μορφή καταπλασμάτων, είτε με πόση.

ΑΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Η ανθεκτική και εύκολη στην καλλιέργεια  Ballota pseudodictamnos χρησιμοποιείται ως καλλωπιστικό φυτό σε «μεσογειακούς» κήπους, σε θέσεις όπου χρειάζεται γκριζωπό χρώμα στη σύνθεση των φυτών.

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ