Σημαντικά Νέα

Σήμερα γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα βιοποικιλότητας – μαζί με το κιρκινέζι! Γιορτάζουμε την ποικιλία και τον πλούτο της ζωής στον πλανήτη γη.

Πώς όμως η προστασία επιμέρους ειδών συνδέεται με την διατήρηση της βιοποικιλότητας;

Πώς προστατεύοντας ένα είδος προτεραιότητας όπως το Κιρκινέζι (Falco naumanni), συνεισφέρουμε στην ισορροπία των οικοσυστημάτων και στη διατήρηση της βιοποικιλότητας;

Όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί που υπάρχουν στη γη συνδέονται μεταξύ τους σαν κομμάτια ενός παζλ, με κάθε είδος να παίζει δομικό ρόλο. Το Κιρκινέζι, ένα μικρό γεράκι που φωλιάζει σε αγροτικές περιοχές, κυνηγώντας για τη λεία του ρυθμίζει τους πληθυσμούς εντόμων τα οποία μπορούν να είναι επιβλαβή για την αγροτική παραγωγή. Προστατεύοντας το είδος, διαφυλάττουμε την ισορροπία τόσο των φυσικών όσο και των ανθρωπογενών οικοσυστημάτων.

Η μείωση των πληθυσμών του Κιρκινεζιού είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το ενδιαίτημά τους. Όταν παίρνουμε μέτρα για την προστασία του τόπου αναπαραγωγής τους, τις περιοχές τροφοληψίας τους και βρίσκουμε εναλλακτικές στη χρήση επιβλαβών φυτοφαρμάκων, δημιουργούμε επίσης ένα ασφαλές καταφύγιο για πολλά άλλα είδη φυτών και ζώων που βασίζονται στους ίδιους πόρους. Προστατεύοντας το Κιρκινέζι, φροντίζουμε για την ανάπτυξη ενός εύρωστου οικοσυστήματος.

Το μεταναστευτικό ταξίδι του Κιρκινεζιού εκτείνεται σε διαφορετικές ηπείρους. Προστατεύοντας τους τόπους αναπαραγωγής του στην Ευρώπη, συντελούμε στη διατήρηση και των περιοχών που λειτουργούν ως σταθμοί ανάπαυλας κατά τη διάρκεια του μεγάλου ταξιδιού τους προς την Αφρική, ωφελώντας ταυτόχρονα πολλά άλλα είδη που εξαρτώνται επίσης από αυτές τις περιοχές.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε;

Ευαισθητοποίηση: Όσα περισσότερα γνωρίζουμε, τόσο περισσότερη επίγνωση έχουμε για το πως η ατομική και συλλογική μας δράση μπορεί να φέρει ένα ευεργετικό αποτέλεσμα.

Υποστήριξη: Εάν είναι στο χέρι μας, μπορούμε να υποστηρίξουμε και να συνδράμουμε στη σε δράσεις προστασίας του Κιρκινεζιού αλλά και άλλων ευάλωτων ειδών.

Δράσεις επιστημονικής έρευνας και διατήρησης: Το ευρωπαϊκό έργο LIFE19 NAT/ΒG/001017 ”LIFE for Lesser Kestrel” της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης τοποθετεί τεχνητές φωλιές για να βοηθήσει την αναπαραγωγή του Κιρκινεζιού στις περιοχές του Κιλκίς και του Βόρειου Έβρου.

Και πράγματι, λίγες μέρες πριν την Ημέρα Βιοποικιλότητας, η κάμερα στις τεχνητές φωλιές (nest cam) που εγκαταστήσαμε, μας έδωσε μικρά στιγμιότυπα από το νέο σπίτι του Κιρκινεζιού. Η αδιάκριτη ματιά μας μέσα στο σπίτι του Κιρκινεζιού ίσως βοηθήσει στην στήριξη του ευάλωτου αυτού είδους!

Pin It

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ