Η ΕΕΠΦ συμμετείχε στις εργασίες του Convergences Greece Forum / ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ, οργανώνοντας εργαστήριο (workshop) για την ανθεκτικότητα και αειφορία σε μικρά νησιά.
Το Convergences Greece Forum / ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στη χώρα μας στις 1-2 Απριλίου 2019, και διοργανώθηκε από το World Human Forum. Θέμα των φετινών Συγκλίσεων ήταν ο Στόχος των Ηνωμένων Εθνών για «Βιώσιμες Πόλεις και Κοινότητες», και η ανάδειξη βέλτιστων πρακτικών που θα στοχεύσουν και συμβάλουν σε Μηδέν Αποκλεισμό, Μηδέν Αποτύπωμα Άνθρακα, Μηδέν Φτώχεια.
Στην εναρκτήρια εκδήλωση μίλησαν δύο νομπελίστες, ο Muhammad Yunus για την μικροχρηματοδότηση, και ο Hans Joachim Schellnhuber για την κλιματική αλλαγή.
Την ημέρα εργασιών, 2 Απριλίου, και μέσα σε ένα δημιουργικό περιβάλλον καινοτομίας, ευαισθησίας και ανταλλαγής απόψεων, παρουσιάστηκαν στο HUB Events 13 πάνελ με μεγάλο εύρος σύγχρονων θεμάτων όπως η κοινωνική επιχειρηματικότητα και η μικροχρηματοδότηση, η κλιματική αλλαγή, το Ζero Waste, η απασχολησιμότητα κοινωνικά αποκλεισμένων, τα μονοπάτια σε βουνά της Ελλάδας, και η ανθεκτικότητα (resilience) της Αττικής και νησιωτικών κοινοτήτων.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης σε συνεργασία με το Cyclades Preservation Fund οργάνωσε την συνεδρία με θέμα: «Ανθεκτικότητα και αειφορία σε μικρές νησιωτικές κοινότητες». Παρουσιάστηκαν καινοτόμα προγράμματα από Κύθηρα, Σύρο, Πάρο, Λέσβο, Τήνο και Μύκονο. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε η Άννυ Μητροπούλου, Διευθύντρια του Cyclades Preservation Fund.
Στην συζήτηση συμμετείχαν από την ΕΕΠΦ ο Μίλτος Γκλέτσος και η Αλέξια Νικηφοράκη. Η Αλ. Νικηφοράκη μίλησε για το πρόγραμμα «Το ταξίδι για την αναγέννηση των Κυθήρων συνεχίζεται» που υλοποιεί η ΕΕΠΦ στα Κύθηρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2017, μαζί με το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και την Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας. Ο Γιώργος Μάντακας από το ΙΜΔΟ/ΕΛΓΟ-Δήμητρα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα καινοτόμων δράσεων μαζί με τους πολίτες για την πρόληψη πυρκαγιών στα Κύθηρα, που υλοποιείται μαζί με την ΕΕΠΦ, αλλά στις δράσεις για την αποκατάσταση του κεδροδάσους του νησιού. Από την Σύρο, ο Ιωσήφ Στεφάνου αναφέρθηκε στην ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά και στις πρότυπες δράσεις της σε ένα λίγο γνωστό τμήμα του νησιού που φιλοξενεί σπάνιο φυσικό περιβάλλον και τοπίο. Η Ελισσάβετ Παπαζώη παρουσίασε το Περιβαλλοντικό και Πολιτιστικό Πάρκο Πάρου, μία προσπάθεια που μετά από 10 χρόνια σκληρής δουλειάς έχει δείξει εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η Ευγενία Τσιάνου από την alchemia-nova παρουσίασε το ερευνητικό πρόγραμμα Υδρούσα που εφαρμόζει αρχές κυκλικής οικονομίας για την διαχείριση των σπάνιων υδατικών πόρων σε Λέσβο (Άντισσα), Μύκονο και Τήνο.
Η παρουσίαση μίας μεγάλης γκάμας προσεγγίσεων στο νησιωτικό αρχιπέλαγος, από φορείς πολύ διαφορετικής προέλευσης, αλλά με κοινό παρονομαστή την επιδίωξη της ανθεκτικότητας και της αειφορίας, έδειξε πώς οι συμμαχίες, οι συνέργειες και οι συγκλίσεις όχι μόνο είναι εφικτές αλλά και αποδίδουν καρπούς.