Γαλάζια Σημαία

ΑΝΑΒΟΛΗ

ΛΟΓΩ ΜΗ ΑΠΑΡΤΙΑΣ ΤΗΣ ΕΤΗΣΙΑΣ
ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΕΕΠΦ

ΕΠΑΝΑΛΗΠΤΙΚΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΡΕΣΙΕΣ
Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2024 - 18:00

Πατήστε εδώ για να συνδεθείτε στη Γενική Συνέλευση και τις Αρχαιρεσίες

Πατήστε εδώ για αναλυτικές οδηγίες για τη Διαδικτυακή Ψηφοφορία

Φωτό: Ν. Πέτρου

Full 1
Full 1
Full 1 - copy
Full 1 - copy
Full 1 - copy - copy
Full 1 - copy - copy
Full 1 - copy - copy - copy
Full 1 - copy - copy - copy
previous arrow
next arrow

Διεθνής ιστοχώρος του προγράμματος:
www.blueflag.global

Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση (FEE): 
www.fee.global

Γαλάζια Σημαία

Η ΕΕΠΦ χειρίζεται το διεθνές αυτό πρόγραμμα για τη προστασία των ακτών της Ελλάδας από το 1992. Το 2023 η Ελλάδα έχει 617 βραβευμένες ακτές, 18 μαρίνες και 6 τουριστικά σκάφη που κέρδισαν τη Γαλάζια Σημαία.

Η "Γαλάζια Σημαία", σύμβολο ποιότητας σε πάνω από 50 χώρες σήμερα, που διαρκώς αυξάνονται, απονέμεται με αυστηρά κριτήρια σε οργανωμένες ακτές και μαρίνες που διαχειρίζονται παράκτιοι Δήμοι, ξενοδόχοι και άλλοι φορείς. Το εθελοντικό Πρόγραμμα “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε τη δεκαετία του '80. Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 53 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους, δηλαδή όχι μόνο της Ευρώπης. Ο υπεύθυνος σε διεθνές επίπεδο χειριστής του Προγράμματος, το Fee (Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης), σε συνεργασία με τους Συντονιστές των χωρών μελών του, αναμορφώνει κατά καιρούς τα κριτήρια βράβευσης, καθιστώντας συνεχώς αυστηρότερη την εφαρμογή τους, με στόχο τη βελτίωση, των συνθηκών στις ακτές και μαρίνες που βραβεύονται.

Περιγραφή

Το Πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης “ΓΑΛΑΖΙΑ ΣΗΜΑΙΑ” (“BLUE FLAG”) ξεκίνησε πιλοτικά για πρώτη φορά στη Γαλλία, το 1985. Η ουσιαστική όμως έναρξή του ήταν την 5η Ιουνίου 1987, διεθνή ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε  και παρουσιάστηκε στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Πρωτότυπη Περιβαλλοντική Δράση για ακτές με μεγάλο αριθμό λουομένων».

Σήμερα συμμετέχουν στο εθελοντικό αυτό πρόγραμμα 49 χώρες από όλες σχεδόν τις ηπείρους. Ιδρυτής του Προγράμματος και διεθνώς υπεύθυνος χειριστής του είναι το Ίδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, “FΕΕ” (Foundation for Environmental Education).

Τα Κριτήρια του Προγράμματος εφαρμόζονται διεθνώς και είναι σχεδόν όλα υποχρεωτικά. Αναφέρονται σε όλα τα σχετικά με τις “Γαλάζια Σημαία” έντυπα της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) , που είναι ο Εθνικός Χειριστής του Προγράμματος για την Ελλάδα. Αναφέρονται επίσης περιληπτικά, κατά κατηγορίες, στο τρίπτυχο ενημερωτικό φυλλάδιο που εκδίδεται από την Εταιρία και διανέμεται ηλεκτρονικά στους διαχειριστές ακτών, στους Δήμους και άλλους συνεργαζόμενους φορείς, ενώ τοποθετείται υποχρεωτικά στον Πίνακα Ανακοινώσεων της κάθε βραβευμένης ακτής ή μαρίνας.

Σχετικά Νέα

Θέλεις να συμμετέχεις στην προσπάθεια μας;

logo

Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.

Χρησιμοποιούμε την τεχνολογία των "Cookies" για να διευκολύνουμε την χρήση της παρούσας ιστοσελίδας.
ΑΠΟΔΟΧΗ