Το τριετές αυτό πρόγραμμα LIFE -ΦΥΣΗ έχει σκοπό τη προστασία των αρπακτικών πουλιών στα Στενά του Νέστου, τον επαναπλημμυρισμό και την αναδάσωση περιοχών του Δέλτα, την κατασκευή νησίδων φωλιάσματος πουλιών στις λιμνοθάλασσες και την εν γένει οικοτουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Οικονομική υποστήριξη: Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ο ποταμός Νέστος αποτελεί τον πυρήνα μιας περιοχής ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και υψηλής οικολογικής αξίας, που συμπεριλαμβάνει μια εξαιρετικά πλούσια ποικιλία χλωρίδας και πανίδας, των οποίων αρκετά είδη είναι σπάνια και απειλούμενα. Το Δέλτα του Νέστου προστατεύεται από τη διεθνή Σύμβαση RAMSAR, είναι ενταγμένο στο δίκτυο «Φύση 2000» ως περιοχή ειδικής προστασίας και αποτελεί μέρος του Εθνικού Πάρκου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα Στενά του Νέστου είναι επίσης ενταγμένα στο δίκτυο «Φύση 2000» ως περιοχή ειδικής προστασίας και προστατεύονται ως αισθητικό δάσος.
Το έργο «Διαχείριση Οικοτόπων και Προστασία Αρπακτικών Πουλιών στο Δέλτα και στα Στενά του Νέστου» πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του χρηματοδοτικού εργαλείου LIFE - ΦΥΣΗ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υλοποιήθηκε από ένα εταιρικό σχήμα στηριζόμενο στην τοπική κοινωνία, με επικεφαλής τη Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας – Καβάλας – Ξάνθης και Εταίρους την ΕΕΠΦ, το Δασαρχείο Καβάλας, το Δασαρχείο Σταυρούπολης, το Ινστιτούτο Αλιευτικής Έρευνας (ΙΝ.ΑΛ.Ε.) του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Έρευνας, τη Master Hellas Συμβουλευτική Α.Ε. και την Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Οικοανάπτυξης (Ε.Π.Ο.).
Το έργο, μέσα από την υλοποίηση των επιμέρους δράσεων, συνέβαλλε αποφασιστικά:
Οι επιμέρους δράσεις του έργου υλοποιήθηκαν σε τρεις διαφορετικές περιοχές:
Στις εκβολές του Νέστου
Στις παράκτιες λιμνοθάλασσες
Στα Στενά του Νέστου
Επιπλέον, στα πλαίσια του έργου LIFE – Φύση έγινε μια εκτεταμένη προσπάθεια ανάδειξης και προβολής της περιοχής του Δέλτα και Στενών του Νέστου με την έκδοση ενημερωτικού υλικού, τη δημιουργία ειδικής ιστοσελίδας στο διαδίκτυο και τη διεξαγωγή:
Ημερίδων με ομάδες – στόχους την τοπική αυτοδιοίκηση, τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης και το ευρύ κοινό με έμφαση στη μαθητική νεολαία.
Σεμιναρίου επαγγελματικής κατάρτισης 100 ωρών για προσωπικό φύλαξης και ενημέρωσης προστατευόμενων περιοχών, στο οποίο συμμετείχαν 50 περίπου άτομα.
Επιστημονικού συνεδρίου στο τέλος του έργου, με τη συμμετοχή περίπου 100 ατόμων από την Ελλάδα και την Ε.Ε., με στόχο την ανταλλαγή πρακτικών και εμπειριών που αποκτήθηκαν από την υλοποίηση των έργων LIFE – Φύση, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να κεφαλαιοποιήσουν τις γνώσεις τους στο δρόμο της αειφόρου ανάπτυξης και τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου.
Η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης είναι Περιβαλλοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πανελλήνιας εμβέλειας που δραστηριοποιείται συνεχώς από το 1951 για την προστασία του Ελληνικού φυσικού περιβάλλοντος.